Aktif Inst - Aktif Ölçüm Enstrümanları
Sıcaklık

Sıcaklık sensörleri sıcaklık okumalarını elektrik sinyalleri aracılığıyla ölçer. Sıcaklık değişimi meydana geldiğinde elektrik voltajı veya direnç üreten iki metal içerirler.
Sıcaklık sensörleri, Tıbbi uygulamalar, HVAC sistemleri, Enerji üretim, Makina imalatçıları, Yem fabrikaları, Çimento sektörü, Sıvı dolum makinaları ve  evlerimizdeki elektrikli cihazlar da dahil olmak üzere çeşitli endüstriler için belirli bir sıcaklığın korunmasında hayati bir rol oynar. Sıcaklık sensörleri bu gibi endüstrilerde doğruluk ve sıcaklık kontrolü açısından kritik öneme sahiptir.
Sıcaklık sensörleri diyot terminalleri arasındaki voltajı ölçerek çalışır. Voltaj arttığında sıcaklık da artar ve bunu transistör terminalleri ile emitör (diyottaki) arasında bir voltaj düşüşü izler.
Sensörler, bağlantılarına göre kategorize edilen farklı tiplerde gelir. Kullanılan uygulamanın türüne veya çalıştığınız sektöre bağlı olarak sıcaklık sensörleri iki ana kategoriye ayrılır:
TemaslıSıcaklık Sensörleri ve Temassız Sıcaklık Sensörleri
Temaslı sıcaklık sensörleri, bir nesnenin veya maddenin sıcaklığının veya soğukluğunun derecesini doğrudan temas yoluyla ölçer. Genellikle farklı katılarda, sıvılarda veya gazlarda geniş bir sıcaklık aralığını tespit etmek için kullanılırlar.
Temassız Sıcaklık Sensörleri, Bu sıcaklık ölçüm cihazları hiçbir zaman bir nesne veya maddeyle doğrudan temas halinde değildir, bu nedenle enerji santralleri gibi tehlikeli ortamlarda yaygın olarak kullanılırlar. Bir ısı kaynağının yaydığı radyasyon yoluyla bir şeyin ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu ölçerler.

Sıcaklık Sensörü Türleri


Sıcaklık sensörlerinin nasıl çalıştığını anlamak için temaslı ve temassız sıcaklık sensörleri ayrıca aşağıdaki türlere ayrılmıştır:
Termometre
Termostat
Termistörler
Termokupllar
Negatif Sıcaklık Katsayısı (NTC) Termistörü
Yarı iletken tabanlı Sıcaklık Sensörü
Dirençli Sıcaklık Dedektörleri (RTD'ler)

whatsapp