Aktif Inst - Aktif Ölçüm Enstrümanları
Kapasitif Seviye Şalterleri

Kapasitif seviye şalteri; iletken sıvılarda, iletken olmayan sıvılarda, katı partiküllü toz malzemelerde, viskoz ve ölçülmesi zor uygulamalarda seviyenin kontrolü amacıyla kulanılan kapasitif seviye sensörüdür. Prob ile tank duvarı arasında malzeme geldiğinde bir kapasite değişimi olmaktadır ve bu kapasite değişimi ayar sınırı geçtiği zaman kontak çıkışı verilmektedir.
Yüksek sıcaklık ve yüksek basınç uygulamaları için uygundur. Yüksek sıcaklık için soğutuculu modelleri yapılabilmektedir. Kapasitif seviye şalterleri yatay veya dikey olarak bağlanabilir. 
Bir kapasitör elektriksel olarak birbirinden yalıtılmış iki elektrottan oluşur. Elektrotların kendileri iletken olmalı ve genellikler metalden yapılmalıdır. İki paralel plakanın kapasite oluşturması en uygun yöntemdir. Kondansatörler, devreye bir voltaj uyguladığında, bu elektronlar arasındaki bir elektrik aklanında enerji depolama yeteneğine sahiptir. Kapasitans özelliği, bu alanda depolanan enerji miktarını uygulanan voltaj ilişkilendirir. Elektronlar arasına iletken olmayan malzeme yerleştiğinde kapasitörün enerji depolama yeteneği artar ve dolayısıyla kapasitans artar. Elektrodtlar arasındaki bu malzeme şekli dielektrik katsayısı ile anlaşılır. Dielektrik malzemelerin temek özelliği depolanabilecek yük miktarıdır. Kapasitörün elektrotları arasına dielektrik sıvı verildiğinde kapasitans orantılı olarak değişir ve sıvı seviyesi belirlenir. Seviye sensörü kalibrasyonu için boş ve dolu tank seviyeleri referans ölçümleri yapılmalıdır. Genel olarak, sensörün tam seviyede kalibrasyonu sağlamak için, ölçülen sıvının dielektrik sabiti değeri gereklidir. Boş ve dolu çıkışlar ayarlandığında, sıvı seviyesi algılama, sensör çıkışını bu değerlerle ilişkilendirmeye gelir. Tüm sinyal işleme, tamamen entegre elektroniklerle yerleşik olarak yönetilir.  Kapasitif seviye sensörleri genellikle paslanmaz çelikten yapılır.  Yarış arabalarından yakıt tanklarında, madencilik ve endüstriyel makinelerdeki yağ iletim sistemlerine kadar zorlu uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamasına olanak tanır.
Uyulamalar:
Sıvı tankları, Gıda makinaları, Gemiler, Glikol tankları, Soğutma sıvı tankları, Atık su uygulamaları, Temiz su depoları, Yağ tankları, Co2 sıvı tankları, Yüksek sıcaklıklı tanklar, Tahıl deposu, Çimento silosu, Kum, Hamur, Süt tozu, Yem, Un, Plastik granül siloları, Sıcak yapışkan ve yüksek viskoziteli asit ve kimyasal sıvılar, vs

whatsapp